Nederland is gestart met het vaccineren tegen het coronavirus. De verwachting is iedereen in Nederland vóór 1 oktober 2021 gevaccineerd. Het vaccinatieschema kan natuurlijk veranderen, bijvoorbeeld door tegenvallende leveringen van vaccins, nieuwe vaccins maar ook door het verloop van de coronapandemie.

Hoe werkt een vaccin en welke zijn er?

Een vaccin doet een besmetting na zonder dat het ziekte veroorzaakt. Daardoor leert je afweersysteem om te gaan met de infectie waardoor je bij een besmetting veel minder of niet ziek wordt. Er zijn verschillende soorten vaccins. Elke soort leidt op een andere manier tot immuniteit. Ook de werkzaamheid en beschermingsduur varieert per vaccin. Van het ene vaccin is 1 dosis genoeg, bij anderen zijn meerdere doses nodig. Er zijn tot nu toe drie vaccins goedgekeurd voor gebruik in Nederland: een vaccin van BioNTech/Pfizer, van Moderna en van AstraZeneca. De nu beschikbare vaccins zijn grondig onderzocht en zijn toegelaten door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA European Medicines Agency).

Is de coronavaccinatie verplicht?

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om je heen. Het is belangrijk dat je de feiten over vaccineren tegen corona kent. Ga naar rijksoverheid.nl om meer te lezen over de coronavaccinatie.

Wie krijgt de COVID-19 vaccinatie aangeboden?

Iedereen in Nederland krijgt per post een uitnodiging van het RIVM. Niet iedereen is tegelijk aan de beurt. Bepaalde doelgroepen zijn aangewezen als prioriteit, maar welke groepen gevaccineerd worden hangt af van de specifieke vaccins die tot de markt worden toegelaten. In de uitnodigingsbrief die je krijgt van het RIVM staat op welke locatie je de prik kunt krijgen. Je maakt een afspraak voor de inenting tegen corona door te bellen met het landelijk belcentrum van de GGD. Het belcentrum is zeven dagen per week open: van 8.00 tot 20.00 uur. Je vindt het telefoonnummer in de uitnodigingsbrief. Je kunt alleen een afspraak maken als je hiervoor een brief hebt ontvangen van het RIVM. Zonder brief mag je het landelijk belcentrum van de GGD niet bellen.

Meer informatie

Meer en actuele informatie hierover vind je ook op de site van het RIVM

en voor het laatste nieuws op de site van GGD Amsterdam.