In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. De meeste reanimaties gebeuren thuis.

In de meeste gevallen van een circulatiestilstand is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.
Twee zaken zijn nu van levensbelang: Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans. Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond op mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang gehouden wordt.
Een ambulance heeft gemiddeld zo’n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt. Jouw reanimatie als burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED zijn dus van levensbelang.

HartslagNu.nl

Het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren heet HartslagNu. HartslagNu is van de sector Ambulancezorg zelf en wordt beheerd door stichting Hartslag voor Nederland.
HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale app.

Stichting Hartslag voor Nederland

HartslagNu is ontwikkeld in opdracht van de Stichting Hartslag voor Nederland, een samenwerkingsverband van regionale ambulancediensten ter bevordering en facilitering van burgerhulpverleners aan slachtoffers van een acute circulatiestilstand. Onder het motto “Van elkaar, met elkaar en voor elkaar” streeft de stichting naar één platform voor heel Nederland waarbij in elke ambulanceregio gelijk wordt gehandeld.

EHBO vereniging Amstelveen

EHBO vereniging Amstelveen gaat een aparte opleiding verzorgen om burgers op te leiden voor reanimatie met gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) Deze zal gegeven worden op onze leslocatie in het Keizer Karel College (KKC) te Amstelveen. De opleidingen worden uitsluitend gegeven door instructeurs die gecertificeerd zijn volgens de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)

Na het behalen van uw reanimatiecertificaat kunt u zich aanmelden bij HartslagNu.nl om deel te nemen aan de burgerhulpverlening in samenwerking met Ambulance Amsterdam.

Voor meer informatie m.b.t. opleidingen en inschrijvingen zie bovenaan de link opleidingen of klik op deze link “Opleidingen”

 

Speciaal voor onze leden en personen die getraind en lid zijn van Hartslagnu hebben wij een aantal hulpmiddelen ter beschikking tegen gereduceerde prijzen. Voor meer informatie mail naar Secretaris@EHBO-Amstelveen.nl.

 

Reanimatie hesjes

Beademingsmasker

sleutelhanger beademingsdoekje

 

 

 

 

 

 

Publicatie gemeente Amstelveen

Plaats AED’s naar buiten!                        “Bezoek website

Subsidie AED’s en buitenkasten           “Bezoek website

AED raadhuis hangt buiten                      “Bezoek website

Meer mogelijkheden reanimatie            “Bezoek website

Nadere regels subsidie AED’s en
buitenkasten (t.b.v. een AED) 2018      
Bezoek website